Στιγμές αγωνίας ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι στα Βίλια, καθώς οι διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου, ανακατευθύνουν τις φλόγες, προκαλώντας άμεση απειλή για το χωριό της Δυτικής Αττικής.
Λίγο νωρίτερα, η μεγάλη φωτιά που μαίνεται για τρίτη μέρα έφτασε στα όρια των Βιλίων, καίγοντας μάλιστα σπίτια και άλλα κτίσματα εκτός του οικισμού. Παράλληλα, αν και δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης, υπάρχει σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν κριθεί αναγκαίο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν κόσμο που δεν έχει μεταφορικό μέσο.
Παράλληλα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του οικισμού από την πύρινη λαίλαπα.
Αυξήθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μεγάλη επιείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200), τα οποία αναμενεται να διακόψουν σε λίγη ώρα τις ρίψεις, λόγω της δύσης του ηλίου.
Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Δήμαρχος Μάνδρας: «Έχει ξεφύγει η κατάσταση»
Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».
Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.
Στο μεταξύ, μια κάτοικος της περιοχής, ανέφερε: «Βρισκομαστε στην Οινόη, θέση Σφάκα, φοβόμαστε για τη νύχτα, έχουμε να κοιμηθούμε δυο μέρες. Σήμερα έχει κατέβει πολύ η φωτιά. Έχουμε πάρει είδη πρώτης ανάγκης και περιμένουμε».
Άλλη κάτοικος είπε: «Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι το σπίτι μου, δεν με αφήνουν να πάω να δω. Καίγονται σπίτια, που δεν είναι εγκαταλελειμμένα».
Νωρίτερα, πληροφοριες ανέφεραν πως η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε, τελικά, στον οικισμό, με την προσπάθεια ελέγχου να επικεντρώνεται στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών, ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Η διαρκής αλλαγή στη φορά των ανέμων, είναι αυτή που δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή έχουν καεί περίπου 75.000 στρέμματα.
«Η φωτιά είναι 500 μέτρα μακριά από τα σπίτια μας, φοβόμαστε ότι τα Βίλια θα καούν απόψε . Και το λέω αυτό γιατί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αυτή τη στιγμή είναι δυνατοί και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Καίγεται ο λόφος κάτω από το γήπεδο των Βιλίων και αν σταματήσουν τα εναέρια μέσα θα καούμε. Οι περισσότεροι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρόλο που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και είναι με τα λάστιχα στα χέρια . Καταβρέχουν τις αυλές τους γιατί βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει . Απειλούνται οι κατοικίες μας»λέει στο protothema.gr η Νίκη Κουρούμπεση, κάτοικος της περιοχής.
Από εκεί και πέρα, το μεσημέρι οι φλόγες κινούνταν προς Παλαιοχώρι, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».
«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.
«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχούσε, ήταν αυτό που έκαιγε δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.
Στη Λαυρεωτική όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.
0 Σχόλια